Geschiedenis

Geschiedenis van Doetinchem

DE HISTORIE VAN EEN BEDRIJVIGE STAD

 

De geschiedenis van Doetinchem begint in de 9e eeuw, met een kleine nederzetting en een kerk. De plaats groeide en rond 1100 werd er een stadsmuur gebouwd tegen plunderaars. In 1236 kreeg Doetinchem stadsrechten en kwamen er vier stadspoorten. Doetinchem werd een belangrijke handelsplaats voor boeren uit de omgeving en bleef dat tot halverwege de 20e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Doetinchem verder als hét centrum van de Achterhoek.

Historische panden

Door een grote stadsbrand in 1527 en een vergissingsbombardement in de Tweede Wereldoorlog zijn er in Doetinchem slechts een paar historische gebouwen over. Uit de Middeleeuwen dateren kasteel Slangenburg, de Onze Lieve Vrouwenkerk en het kasteeltje de Kelder. De Middeleeuwse Sint Catharinakerk is na de oorlog herbouwd. In de Hamburgerstraat en de Waterstraat vind je nog twee mooie gevels uit de 16e eeuw.

 

Kasteel Slangenburg

Geschiedenis van Doetinchem


Villa Ruimzicht en Villa Bouchina geven een beeld van Doetinchem in de 18e en 19e eeuw. Ook het stadsmuseum stamt uit die tijd. In dit historische gebouw - een rijksmonument waarin tot 1975 het postkantoor was gevestigd - is ook het Borghuis gevestigd. Dit is een uniek eetcafé gerund door mensen met een beperking. In het Stadsmuseum aan de Burgemeester van Nispenstraat 2 is ook de VVV Doetinchem gevestigd. De medewerkers willen u graag informeren over Doetinchem en omgeving!

Breng zeker ook eens een bezoekje aan de Walmolen, een stellingmolen uit 1851 aan de IJsselkade. De molen is gratis te bezichtigen op dinsdag van 9.00 tot 13.00 uur en verder als de wimpel of vlag uithangt.

Contact

Walstraat 72, 7001 BV Doetinchem

0314 - 76 90 09 | info@lkkrdoetinchem.nl