Nieuws

MUURSCHILDERING ANNE REINTJES

11 augustus 2021

Het Stadsmuseum en het Binnenstadbedrijf Doetinchem slaan opnieuw de handen ineen. Kunstenaar Rosalie de Graaf (Roosart) heeft de eerste van vier Street art muurschilderingen in de binnenstad van Doetinchem over bijzondere Doetinchemmers afgerond.

Historie buiten het museum
Het Stadsmuseum wil graag ook historie buiten haar eigen muren gaan vertellen. Persoonlijke verhalen van bijzondere (oud) Doetinchemmers die in het huidige straatbeeld van de binnenstad worden verteld. Het Binnenstadbedrijf wil de aantrekkelijkheid van de binnenstad vergroten en levendig houden. Kunst, cultuur en historie zijn middelen om deze aantrekkelijkheid te vergroten.

De kunstenaar
Rosalie de Graaf is Street art kunstenaar. Zij is geboren en getogen in de Achterhoek en heeft in Doetinchem op school gezeten. “Ik vind het erg leuk om weer in Doetinchem aan de slag te gaan”, aldus de Graaf. Zij gaat de vier muurschilderingen het komende jaar in de binnenstad realiseren.

Anna Reintjes
De eerste muurschildering die op de muur van het Mogendorff pand aan de Gart Seevinkstraat is van de Doetinchemse boerin Anna Reintjes. “Anna Reintjes, dé boerin van de Holterweg die iedereen kent” volgens Esther Ruesen van het Stadsmuseum. “En als dat niet zo is, dan wordt het tijd dat mensen weten wie Anna was en hoe zij leefde” vervolgt Lennard Kamps van het Binnenstadbedrijf. Het ontwerp voor deze schildering heeft Rosalie gemaakt aan de hand van foto’s van Anna. Naast een “typisch Anna” portret, is ook haar koe (bij haar overlijden de oudste koe van Nederland) en haar weiland bij de Zumpe op de muurschildering te zien.  Zo ontstaat op (een deel van ) een historische muur een historisch verhaal op een hedendaagse wijze verteld.

De schilderingen
Bij elke muurschildering wordt een QR-code geplaatst waarop een kort filmpje te zien is van diegene die afgebeeld staat. Zo ziet de kijker het verhaal achter de schildering ook. De QR-code zal enige tijd later erbij worden geplaatst.