Nieuws

BINNENSTAD DOETINCHEM KRIJGT NIEUWE STRAAT VOOR EEN DAG: ‘HET GROENE STRAATJE’

28 april 2022

Op Bevrijdingsdag vind je, in het hart van het centrum op het Simonsplein ‘Het Groene Straatje’. In het kleinste straatje van Doetinchem vind je alles op het gebied van duurzaamheid: Van ‘tweedehands’ plantjes tot een kledingruil-ketting en van fair trade fashion tot aan secondhand meubels. Lekker struinen tussen eerlijke producten, met als belangrijkste doel: Aandacht vragen voor duurzaamheid en laten zien dat het niet alleen noodzakelijk is, maar net zo goed hip & sexy kan zijn.  

De marktstraat staat op donderdag 5 mei van 12.00 tot 16.30 uur op het voormalig terras van Café Trinity’s en de kramen zijn gevuld met eerlijke producten van bestaande ondernemers, initiatieven en instellingen vanuit de gemeente Doetinchem. Allen bieden producten aan met een duidelijke link naar duurzaamheid. Je vindt in Het Groene Straatje onder andere (S)Maak, Stichting Mini Manna, De Kledingruil-ketting en de Wereldwinkel. Daarnaast verkoopt Appel & EI vintage mode, biedt Niah Living handgemaakte woondecoratie aan, geeft Mama’s Jasje kledingstukken een tweede kans en krijgen planten een nieuwe kans vanuit de Plantenkringloop van de Stadskamer.

Met deze kleinste en meest kortstondige straat biedt Doetinchem een bijzondere ervaring voor bezoekers vanuit de hele regio”, vindt Henny Bergsma van organisator Binnenstadbedrijf Doetinchem. Henny:“Doetinchem is van oorsprong een echte marktstad, vanwege de geografische ligging aan de Oude IJssel. We kennen dan ook een rijke historie aan markten, zoals de veemarkt en stoffenmarkt. En zelfs de Kindervrijmarkt. In navolging van het succes van deze markten en om aandacht te vragen voor duurzaamheid hopen we vanaf dit jaar jaarlijks een grotere duurzaamheidsmarkt te organiseren.”

Mariëlle de Vries van de Kledingruil-ketting vervolgt: “We beginnen als ‘straatje’ maar hopen binnen enkele jaren uit te groeien tot een regionaal fenomeen, zoals de veemarkt dat in het verleden was”. Mariëlle is met haar gevulde kledingkast initiatiefnemer van de Kledingruil-ketting in Doetinchem en één van de deelnemers aan Het Groene Straatje. “Nagenoeg alle deelnemers waren direct enthousiast over het idee van Binnenstadbedrijf Doetinchem. We delen allemaal deze passie en konden daarom in relatief korte tijd snel schakelen om het straatje met toffe producten en leuke deelnemers te vullen” licht ze de totstandkoming van Het Groene Straatje toe. “Ik sta op Bevrijdingsdag naast mijn gevulde kledingkast waarschijnlijk vooral veel te praten. Om mijn verhaal te vertellen. Om bewustwording te creëren, maar ook om te laten zien dat duurzaamheid helemaal niet wollig is, maar ook heel sexy en hip kan zijn.”