Nieuws

EXPO VAN MODELBOUW VLIEG- EN VOERTUIGEN UIT WOII

04 mei 2022

Geen tentoonstelling in een museum, maar een expositie in een leegstaand winkelpand middenin het centrum. Meer dan 75 jaar na de bevrijding van Doetinchem worden de vlieg- en voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog die een rol hebben gespeeld in de regio Achterhoek als bouwmodellen geëxposeerd in het tijdelijke ‘museum’ in de Catharinastraat 8 in de Doetinchemse binnenstad.

In navolging van het succes van de Lego Technic© expositie worden in de Catharinastraat 8 vanaf deze week modelbouwvoer- en vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld. De expositie sluit aan bij ‘Achterhoek viert 75 jaar vrijheid’, waarbij door middel van allerlei activiteiten regionaal onze vrijheid wordt gevierd. De tijdelijke expo bestaat uit de mooiste en meest bijzondere exemplaren uit de verzamelingen van Modelbouwgroep Achterhoek en IPMS Nederland Regio Oost. De modellen worden aangevuld met verhalen en historische wrakstukken van de voer- en vliegtuigen die na de bevrijding rondom Doetinchem zijn gevonden. De tentoonstelling is tot 30 mei te bewonderen.

De expositie is een samenwerking tussen de modelbouwverenigingen, Stichting Doetinchem Herdenkt, Stichting Aircraft Research Group Achterhoek, Binnenstadbedrijf Doetinchem, SRE Vastgoedgroep en winkeliersvereniging Catharinatstraat-Walstraat en begon eind januari na een bezoek van modelbouwer Wilco Bongers aan de toenmalige Lego Technic© expo. Hij zag een uitgelezen mogelijkheid om zijn creaties aan een groter publiek te tonen. De samenwerking met de andere partijen werkt gezocht, om naast zijn creaties, ook het verhaal achter de modellen te vertellen.

Het gelegenheidsmuseum is gratis toegankelijk en is de komende weken iedere dinsdag (van 10.00 tot 15.00 uur), vrijdagmiddag (van 12.00 tot 18.00 uur), zaterdag (van 11.00 tot 17.00 uur) en de laatste zondag van de maand (vanaf 12.00 uur) geopend om de collectie van dichtbij te bewonderen. Ik wil iedereen vooral uitnodigen om de expo te komen bekijken en zich te verbazen over de verschillende modellen en bijbehorende geschiedenis. Iedere bezoeker kan rustig rondkijken, maar onze vrijwilligers kunnen je bij interesse alles vertellen over de bouwwerken, de wrakstukken en het verhaal erachter.”

Foto: Roel Kleinpenning