Nieuws

KUNSTWERKEN ‘DEERNTJE TRUUS’, ‘GUUS’ EN ‘FRAGILE’ IN DE VERKOOP

20 september 2022

De olifanten ‘Deerntje Truus’, ‘Guus’ en ‘Fragile’ zijn te koop. De kleurrijke olifantenbeelden - in het formaat van een baby-olifant - maakten deel uit van Elephant Parade Doetinchem, een internationale tentoonstelling die deze zomer te bewonderen was in de binnenstad van Doetinchem. Op 31 juli 2022 verlieten de olifanten van Elephant Parade het centrum om verder de wereld rond te trekken. Deerntje Truus, Guus en Fragile zijn in Doetinchem gebleven. Aan geïnteresseerden wordt nu de mogelijkheid geboden om de olifanten over te nemen.  

De kunstobjecten van circa 1,5 meter bij 1,5 meter zijn speciaal voor Doetinchem ontworpen: een Achterhoekse olifant genaamd ‘Deerntje Truus’ en een Doetinchemse variant genaamd ‘Guus’. Daarnaast heeft  lokale kunstenares Rosalie de Graaf (RoosArt) met ‘Fragile’ een authentiek ontwerp gemaakt en deze tijdens het openingsweekend van Elephant Parade Doetinchem live beschilderd.

Binnenstadbedrijf Doetinchem, organisator van de Elephant Parade Doetinchem, roept alle geïnteresseerden op om zich te melden. De Stichting organiseert (o.a.) activiteiten en evenementen om meer bezoekers naar de Doetinchemse binnenstad te trekken. Activiteitenmanager Jos Tiemessen verwacht veel animo voor de kunstwerken: “Tijdens Elephant Parade Doetinchem hebben we veel enthousiaste reacties ontvangen over de kunstwerken. Ook hebben we al signalen opgevangen dat er geïnteresseerden zijn om de kunstwerken over te nemen. Met name voor Achterhoekse bedrijven of Doetinchemse ondernemers is zo’n toonaangevend olifantenbeeld een uniek kunstwerk en past het karakter van deze speciale olifanten bij de Achterhoekse identiteit.”

Identiteit dedicated kunstobjecten

Net als achter de andere kunstwerken uit Elephant Parade, schuilt ook achter de dedicated olifanten een verhaal: ‘Deerntje Truus’ is namelijk een onmundig mooi meiske dat zich helemaal thuus voelde in Doetinchem. Onder de warme deken van Achterhoekse gastvrijheid en met d’r poten in de klei was ze de aanpakker van de kudde. Samen met alle andere doordouwers zet ze zich in om de bedreiging van haar diersoort onder de aandacht te brengen: Samen D’ran!

Guus, de broer van Deerntje Truus volgt de wereldse kudde waartoe hij behoort en is altijd dichtbij van z’n Achterhoekse zus. Net als de Oude IJssel vaart hij graag met de stroom mee, genietend van zowel de natuur als de gastvrije gezelligheid van de stad. Trots is hij, om schouder aan schouder met zijn familie, de bescherming van olifanten en hun leefgebied onder de aandacht te brengen.

Rosalie de Graaf licht haar creatie als volgt toe: “Fragile lijkt gebroken te zijn, wat symbool staat voor de manier waarop we met onze aarde omgaan. We moeten bewuster zijn van de manier waarop we met onze planeet omgaan, anders hebben we niets meer om door te geven aan de nieuwe generatie. De kleine olifanten in het ontwerp vertegenwoordigen de volgende generaties, die kleur in de wereld brengen.”

Met de opbrengsten van de kunstwerken worden door Stichting Binnenstadbedrijf Doetinchem aankomend jaar wederom toegankelijke evenementen met internationale allure georganiseerd ten behoeve van een vitale en aantrekkelijke binnenstad. Geïnteresseerden kunnen dit kenbaar maken door te mailen naar info@bbdoetinchem.nl.