Nieuws

LEGO TECHNIC EXPO IN LEKKER. DOETINCHEM

28 november 2021

De expositie is een samenwerking tussen de Achterhoeker, Binnenstadbedrijf Doetinchem, SRE Vastgoedgroep, winkeliersvereniging Catharinatstraat-Walstraat en begon eind oktober bij de oproep van Jan in De Gelderlander. Hierin zocht hij een openbare locatie om zijn circa driehonderd Lego Technic© modellen te exposeren en zo anderen te laten meegenieten van zijn verzameling. Inmiddels staan circa 75 exemplaren in het ‘gelegenheidsmuseum’ om vanaf 28 november bewonderd te worden.

Naar aanleiding van mijn artikel in De Gelderlander heb ik een aantal mailtjes ontvangen, waaronder die van Binnenstadbedrijf Doetinchem”, licht Jan de start van het project toe. “Zij hadden een mooi pand op het oog en goede contacten met de eigenaar. Ik was bijzonder verrast over de geschiktheid van de locatie. Het is een smal pand en door de grote etalages kan men de expo zelfs buiten openingstijden bewonderen. Door de samenwerking met de vastgoedeigenaar en de winkeliers in de straat, hebben we in relatief korte tijd mijn eigen museumpje kunnen opbouwen.”

“Lego is hartstikke hot, dus na de oproep van Jan hebben we meteen contact met hem gezocht”, vertelt Sanne de Rijcke (Binnenstadbedrijf Doetinchem). “De expo is namelijk een prima voorbeeld van de verbindende rol van BBD. Het samenbrengen van belanghebbenden en daar iets moois voor de binnenstad uit laten ontstaan.”

In de loop der jaren is de Lego Technic© verzameling van Jan bijna ongemerkt gegroeid. Inmiddels heeft hij een collectie vanaf de eerste modellen uit 1977 tot aan de meest recente releases. “Het is een bijzondere verzameling geworden van bijna 45 jaar Lego Technic© en ik ben er trots op dat ik een gedeelte mag laten zien in de Catharinastraat”.  

Het gelegenheidsmuseum is gratis toegankelijk en is de komende twee maanden iedere woensdagmiddag (vanaf 14.00 uur), vrijdagmiddag (vanaf 16.00 uur), zaterdagmiddag (vanaf 14.00 uur) en zondagmiddag (vanaf 12.00 uur) geopend om de collectie van dichtbij te bewonderen. Ik wil iedereen vooral uitnodigen om de expo te komen bekijken, zich te verbazen over de verschillende Lego Technic© modellen. Het is een feest der herkenning en inspiratie voor zowel ouderen, jongeren als hun kinderen. Ik vind het geweldig om mijn passie (en kennis, ervaring) met de bezoekers delen.”