Nieuws

INTERNATIONALE ELEPHANT PARADE REIST DEZE ZOMER DOOR DOETINCHEMSE BINNENSTAD

10 mei 2022

Deze zomer zal de binnenstad van Doetinchem worden opgevrolijkt met 28 olifanten kunstwerken van Elephant Parade. Na steden als Londen, Milaan, Amsterdam, Rio de Janeiro en Dubai kan ook Doetinchem zich scharen in het rijtje van (inter)nationale steden die het gastheerschap van dit evenement verzorgen. De reizende kudde strijkt namelijk van 1 tot en met 31 juli neer in het Doetinchemse centrum en bestaat uit kleurrijke olifantenbeelden - in het formaat van een baby-olifant – gemaakt door lokale en internationale artiesten.

Tijdens het openingsweekend van dit evenement worden alle kunstwerken gezamenlijk tentoongesteld op het Simonsplein en zal lokale kunstenares Rosalie van der Graaf (RoosArt) starten met één van de drie speciaal voor Doetinchem ontworpen olifanten. Naast het authentieke ontwerp van RoosArt zullen ook een Doetinchemse variant en een Achterhoekse olifant toetreden tot de internationale kudde kunstwerken.

Gedurende de Parade worden allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud. In het eerste weekend vindt tegelijkertijd Straattheaterfestival Buitengewoon plaats, die speciaal voor de komst van Elephant Parade bijzondere acts in het olifanten-thema opvoeren. Kinderen kunnen hun eigen olifanten-kunstwerk in de winkelstraten maken tijdens de tekenwedstrijd en in het tijdelijke openluchtatelier van RoosArt kun je getuigen zijn van haar creatie tijdens de live-paintingshow.

Vanaf 4 juli krijgt iedere olifant een vaste plek in en rondom het centrum van Doetinchem. Gezamenlijk zullen zij een kleurrijke wandelroute door de binnenstad vormen. “Met deze openluchttentoonstelling van de olifanten biedt Doetinchem een bijzondere ervaring voor bezoekers vanuit de hele regio en daarbuiten”, vindt Sanne de Rijcke van organisator Binnenstadbedrijf Doetinchem. In navolging van het succes van World Street Painting Achterhoek in 2021 zocht Binnenstadbedrijf Doetinchem dit jaar weer naar een toegankelijk evenement met internationale allure. “De fleurige kunstwerken zorgen voor een gastvrij ontvangst in de binnenstad en het evenement past bij onze ambitie om meer culturele beleving in het centrum te creëren. Door het reizende karakter van de Parade sluit het ook nog eens naadloos aan op het thema ‘Reizen’ dat binnen al onze evenementen dit jaar centraal staat, licht Sanne de keuze voor de Elephant Parade toe.   

Evelien Lagerweij van Elephant Parade vult aan: “De kudde reist als tentoonstelling over de wereld, maar doordat de olifanten na het openingsweekend verspreid door Doetinchem staan, reis je als het ware langs een lint van kleurrijke kunstwerken door het centrum. Je vindt ze niet alleen in de winkelstraten, maar ook bij toeristische bezienswaardigheden en andere pareltjes die al aanwezig zijn rondom de binnenstad. Daarnaast zijn de olifanten geweldige selfie-spots en brengen altijd een glimlach teweeg. Met Elephant Pararde tentoonstelling vragen we wereldwijd aandacht voor het welzijn van de olifant en bewustwording voor hun bedreigde leefomgeving.”

Over Elephant Parade:

Elephant Parade is een social enterprise en organiseert meerdere keren per jaar de grootste openlucht tentoonstelling van olifantenbeelden ter wereld. De levensgrote sculpturen, die het formaat hebben van een babyolifant, worden geëxposeerd in wereldsteden zoals Amsterdam, Londen, Singapore en Bangkok. Het doel van Elephant Parade is om aandacht te vragen voor de bescherming en het behoud van de Aziatische olifant en financieel olifantenprojecten over de hele wereld te steunen. Elk beeld dat deel uitmaakt van een expositie is een uniek kunstwerk, gecreëerd door artiesten en kunstenaars zoals Tommy Hilfiger, Paul Smith, Hardwell, Katy Perry, Diane Von Furstenberg, Jan des Bouvrie, Ans Markus en vele anderen.

Elephant Parade doneert jaarlijks 20% van haar nettowinst, met een minimum van
€ 50.000 per jaar aan de NGO's Elephant Family & Friends of the Asian Elephant, die Elephant Parade’s doel ondersteunen.